EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT...

(2007-11-21)

A Monyhai Szeszgyár


Monyha; Mezőgazdasági Szeszfőzde I.

Monyha; Mezőgazdasági Szeszfőzde II.

Monyha; Török János szeszgyár-vezető és kisebbik fia Zoltán 1940-ben.

ifj. Gróf dr. Mailáth József monyhai birtokán 1930-ban megépítésre került az a MEZŐGAZDASÁGI SZESZFŐZDE, ami gyakorlatilag a II. Világháború befejzéséig működött. A szeszfőzde vezetőjét TÖRÖK JÁNOSNAK hívták,aki Mailáth gróf Ófehértói birtokáról jött családjával Monyhára.
Burgonyából és kukoricából főztek szeszt, a mellékterméket az un. szeszmoslékot takarmányként használták fel a szeszüzem mellé megépített sőre-istállóban. /sőre=hízómarha, akkor még szürkemarha/
Az államosítást követően lebontásra, megsemmisítésre került az üzem, ám a napokban Sárospatakon megismerkedhettem Molnár Jánosné sz.: Török Olga nénivel, az egykori szeszfőzde vezetőjének a kisebbik lányával, aki rendelkezésemre bocsátotta ezeket a nagyszerű régi fényképeket! Hála és köszönet érte!!!

Következzen néhány korabeli adat az 1940-ben megjelent "Zemplén vármegye szociográfiája" című könyvből:
"-Mezőgazdasági Szeszfőzde, Monyhapuszta. Tulajdonosa: özv. ifj. Mailáth Józsefné és az örökösök.
Vezetője Török János okl. szeszgyárvezető, aki Ófehértón született 1899-ben, 1930-ban szerezte meg oklevelét, azóta működik a monyhapusztai mezőgazdasági szeszfőzdén.
Igen képzett, tevékeny szakember, akinek vezetése alatt a szeszgyár kiválóan prosperál. - Neje: Papik Ilona; gyermekei: János, Mária, Ilona, Zoltán és Olga."


/fe/